FAQ och Support

Vanliga Frågor


Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss.

Vad händer när min balans på en kryptovaluta blir negativ och vad kan jag göra åt det?

Ett vanligt problem bland våra kunder är att det saknas transaktioner eller att man har lagt in dem i systemet i fel ordning. Att detta har skett visar sig ofta genom att en balans på någon av kryptovalutorna man handlat blir negativ någon gång under perioden. Händer detta kommer du inte kunna generera en K4-blankett, och du kommer få ett felmeddelande på sidan Transaktioner som ser ut som följande:

Detta kan vara till exempel för att man har glömt att lägga in handel man gjort på en viss plattform, eller att de transaktioner man tagit fram från sin nätmäklare in har blivit inlagda i rätt ordning. Händer detta har du två val:

 1. Du kan komplettera dina transaktioner
 2. Det första du bör göra i är att gå tillbaka in i din transaktionshistorik under Min Data > Transaktioner för att se till att allt ser rätt ut. I det här skedet är det bra om du jämför vad som ligger i vårt system med din dokumentation från dina handelsplatser:

  • Är alla transaktioner du gjort inlagda i vårt system?
  • Är transaktionerna i rätt ordning?
  • Har du missat att lägga upp transaktioner från en plattform?
  • Har du glömt att ta bort transaktioner från din CSV-fil som inte är transaktioner för köp eller sälj? Till exempel insättningar och uttag.

  Saknas det kryptovalutor som du inte har koll på vad du köpte dem för? Du kan i särskilda fall kontrollera vad kryptovalutan du köpte var värd dagen du handlade in den och använda det priset som inköpspris. Kontakta dock alltid Skatteverket innan du gör detta för att se till att det är okej och att de accepterar transaktionen.

 3. Du kan använda vår automatiska verktyg för att anta att inköpspriset på de saknade kryptovalutorna är 0 kronor
 4. Som en sista utväg kan du använda vårt verktyg för att se till att alla dina underskott försvinner. Det kommer innebära att vi antar att du anskaffat de saknade kryptovalutorna för 0 kronor. Det innebär att du inte behöva oroa dig för att Skatteverket ska ifrågasätta ditt inköpspris. Dock kommer denna metod leda till högre skatt för dig. Vi rekommenderar därför att endast använda denna om du inte har något annat val och är helt utan dokumentation för de transaktioner som saknas.

 1. Gå till Min Data > kryptovalutor.
 2. Denna metod behöver endast användas om några av dina balanser är negativa. Se exemplet ovan för Bitcoin.

 3. Gå till Min Data > transaktioner och tryck på Kör.
 4. Gå till Min Data > kryptovalutor och tryck på uppdatera dina balanser.
 5. Gå till Tjänster > Generera K4 och gör färdigt din rapport. Läs mer om det här.


Vill du prova vår tjänst helt gratis?


Skapa ett konto hos oss här och kom igång!

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss.